Logo

Hvordan stryke skjorter skikkelig

Karl Ø
Sist oppdatert:
Hvordan stryke skjorte

Det er lite som slår en perfekt strøket skjorte. Men hvordan skal man stryke skjorten egentlig, og i hvilken rekkefølge?   Det er ikke bare å slenge en skrukkete skjorte på strykebrettet og sette i gang med strykejernet. Noen kjøreregler bør følges for å få et godt resultat.  

Du trenger kun et strykejern og strykebrett for å komme i gang. 

Les lappen på skjorten først. Det skal være et ikon som viser anbefalt varmeinnstilling, indikert med prikker. Hvis du ignorerer dette kan skjorten bli skadet.

Det beste er å stryke skjorten når den er nyvasket og fortsatt litt fuktig.

Start med lav varme hvis lappen er borte og øk gradvis til det har en effekt på rynkene. Husk at ikke alle skjorter er like!

Noen synes det er kjedelig å stryke skjorter, men vi ser på skjortestryking som et grooming rituale. En slags pause i en ellers hektisk hverdag.

Hvordan stryke en skjorte

Gjør en rynkete skjorte strøken på 5 minutter med disse stegene.

1. Sørg for at skjorten er fuktig.

Da blir resultatet bedre, varer lenger og det går fortere. Bruk strykejernets spray-funksjon for å fukte en tørr skjorte. Noen strykejern har en tendens til å lekke. Hvis du har et sånt jern kan du bruke en sprayflaske i stedet, eller investere i et skikkelig jern. Skjorten skal være fuktig, ikke våt.

2. Finn frem utstyr

Fyll vann i strykejernet, plugg det inn etter du har satt opp strykebrettet. Vær nøye så du setter strykejernet på korrekt temperatur.

3. Start med skjortekragen

Stryke skjortekragen

Den rammer inn ansiktet så det er viktig at den ser bra ut. Hvis du har dårlig tid og skal bruke en genser, kan du slippe unna med å bare stryke kragen.

Brett opp skjortekragen og stryk innsiden først. Spray på med fuktighet hvis kragen er tørr. Flipp skjorten over og stryk den andre siden. Press ned og bruk damp funksjonen for å fjerne de tøffeste rynkene.

4. Mansjettene

Stryke mansjettene

Knepp opp den første knappen, stryk innsiden og deretter utsiden. Stryk forsiktig rundt knappene. Unngå å stryke over knappene kan sette merker i stoffet.

5. Skjorteerme

Stryke skjorteerme

Ermet kan være litt problematisk fordi man stryker to lag samtidig. Rett ut hele armen, sørg for at den er så jevn som mulig før du begynner å stryke. Hvis du ser folden fra forrige gang, justerer du etter den.

Her er det viktig å være ekstra nøye ellers risikerer man å lage uønskede brettkanter. Det er irriterende! Stryk begge sider for best resultat.

6. Fremsiden av skjorten

Stryke fremsiden av skjorten

Begynn med siden som har knapper. Jobb forsiktig rundt knappene med tuppen av strykejernet. Stryk opp til hals- og skulderpartiet og nedover. Gjenta på den andre siden. Bruk god tid da dette er området som er mest i fokus.

7. Baksiden av skjorten

stryk baksiden av skjorten

Start med nakkepartiet under bakre del av kragen. Husk å dampe underveis. For mer kontroll kan du tre skjortens skulderparti inn på den spisse delen av strykebrettet.

stryk skulderpartiet

Stryk resten av ryggen og fukt tørre flekker underveis.

8. Inspiser

Da gjenstår det bare å inspisere skjorten. Heng opp skjorten når du er fornøyd for å unngå at den krøller seg.

Stryk flere skjorter når du først er i gang så slipper du å fiske ut strykebrettet fra boden flere ganger i uken.

Hvordan stryke en skjorte uten strykejern

Legg skjorten inn i tørketrommelen i fem minutter hvis du ikke har tid til å stryke. Den varme luften vil hjelpe med å jevne ut de verste rynkene.

Vi har også hørt at hvis man slenger med en isbit, eller en fuktig sokk i tørketrommelen, blir resultatet enda bedre.

[wp_show_posts id=»3187″]