Logo

Unngå flass i skjegget (med 3 enkle steg)

Karl Ø
Sist oppdatert:
Mann som har flass i skjegg

Flass i skjegg er et ganske vanlig problem menn kan få uansett lengde på skjegget. Du har sikkert klødd deg i skjegget og sett døde hudflak drysse ned på klærne?  Det er ikke farlig, bare plagsomt.

Årsaken kan være tørr hud under skjegget. Da trenger du mer mer fuktighet. Du kommer langt med en god skjeggsjampo og skjeggolje.

Er huden i tillegg rød og irritert kan det være eksem.

I denne artikkelen forklarer vi hvorfor skjegget flasser, og hva du kan gjøre for å slippe å børste hudflak av t-skjorten hele tiden.

Hvorfor flasser skjegg?

Huden fornyer seg hele tiden, men flasser du mye er det gjerne to hovedgrunner: Tørr hud eller eksem. Så er spørsmålet, hvorfor skjer dette?

Det kan være flere årsaker:

Du vasker skjegget for ofte og med feil produkter.

Hyppig skjeggvask med vanlig hårsjampo eller dusjsåpe tørker ut huden. Sånne produkter er ofte for sterke og fjerner mye av de naturlige oljene som holder skjegget og huden myk.  

Kalde og varme omgivelser

Både kaldt og varmt vær kan tørke ut huden. Spesielt om vinteren, når luften er ekstra tørr, kan det være en trigger om du ikke beskytter deg. Du har sikkert glemt hansker en dag og fått tørre hender?

Soppinfeksjon i skjegget

Høres nasty ut, men det er egentlig ikke det. Gjærsopp på kroppen er helt naturlig, men blir det for konsentrert kan huden reagere og føre til flass.

Flasser du mye med rød og irritert over lengre tid bør du vurdere å dra til en hudlege.

Store tørre hudflak kan være tegn på seboreisk eksem

ikke nok naturlig olje

Det kan være at huden din rett og slett ikke produserer nok olje. Et større skjegg krever mer fuktighet.

Stress, lite søvn og dårlig kosthold

Kjip stemning med en kollega. Bøttevis av kaffe. Ostepop til middag og mobilspill i sengen.

Dårlige vaner og unødvendig stress over tid må ikke undervurderes. Det påvirker immunforsvaret og kan føre til alle mulige problemer. Utslett og eksem er gode eksempler.

Slik blir du kvitt flass i skjegget

Kort oppsummert er det 3 ting du må huske for å unngå flass i skjegget:

  • Eksfoliering: med en god skjeggbørste
  • Skjeggvask: med skjeggsjampo (og skjeggbalsam)
  • Skjeggpleie: med skjeggolje og skjeggvoks

Eksfoliering: med en god skjeggbørste

Bruk en skjeggbørste eller skjeggkam. Det føles bra, fjerner døde hudceller og stimulerer blodgjennomstrømming i huden. Det er en flott måte å raskt se hvordan flass situasjonen er.

Har du et stort skjegg er det enklere å komme ned til huden med en kam.

Du kan presse litt mot huden, men ikke mye. Det skal ikke gjøre vondt. Blir huden rød er du for hardhendt. Tenk på det litt som en rake, bare at det ikke er løv.  

Når peelingen er ferdig er det på tide å vaske bort de tørre døde hudcellene.

Når du har løsnet de tørre døde hudcellene er det på tide å vaske skjegget.

Mann som vasker skjegget

Skjeggvask: med skjeggsjampo (og skjeggbalsam)

En god skjeggvask fjerner smuss og døde hudceller fra skjegget. 1-2 ganger i uken holder.

Mange menn bruker bare vann, eller vanlig hårsjampo. Det er viktig å bruke produkter som er designet for ansiktshår. De er mildere og fjerner ikke mye av den naturlige oljen du selv produserer.

Prøv gjerne en skjeggbalsam også for å tilføre fuktighet tilbake i skjegget og huden. Mange opplever veldig god effekt av det.

jackblack skjegg olje

Skjeggpleie: med skjeggolje og skjeggvoks

Masser oljen godt inn i skjegget og helt ned til huden. Ikke bare klatt det på. Skjeggolje tilfører fuktighet og næring slik at huden under skjegget ikke tørker ut igjen.  

Skjeggolje med godsaker som kokos, jojoba og solsikkeolje kan anbefales. 

Har du et kort skjegg som flasser og klør kan du prøve skjeggbalm eller lotion som er litt tykkere.

Kløe og flass i skjegget er kjipe greier og forhåpentligvis vil disse tipsene hjelpe deg i reisen til et nydelig (og problemfritt) skjegg.

Hvis du fortsatt sliter med skjegg flass, er det nok på tide å oppsøke en hudlege. Det kan være en underliggende tilstand som skaper problemene.

Til slutt. Hva er dine erfaringer med skjeggflass? Hva tror du det kom av? Fant du noe som funket for deg? Gjerne send oss tips som vi kan inkludere. Bare bruk kontakt lenken nederst på siden.