Logo
Inneholder annonselenker

Tradisjonell barberhøvel test for menn – disse 3 imponerer

Karl Ø
Sist oppdatert:
tradisjonell barberhovel test

Lei av dyre barberblader? At huden blir irritert og rød, kutter deg og aldri blir helt smooth? Vil du komme deg vekk fra «Gillette mafiaen» og barbere deg som en gentleman? Da har du kommet til rett sted.

Vår tradisjonelle barberhøvel test går igjennom 3 favoritter på markedet. Her finner du garantert en ny bestevenn til trynet.

Mühle R89: Best i test for en nybegynner. Alltid et trygt valg.

Feather AD-D2: Når pris ikke er et tema. Ekstremt god hvis du har sensitiv hud. AD-D2 er ansett av mange som den beste barberhøvelen for menn.

Merkur Progress: Regulerbar tradisjonell barberhøvel for total kontroll.

Tradisjonell barberhøvel kalles også for DE høvel (double edge) da bladene stikker ut på begge sider av hodet.

MÜHLE R89 – En sikker vinner

Lengde på skaft: 8,25 cm
Vekt: 63 g

Funker for de fleste og er et trygt valg spesielt som nybegynner.

Tyske Mühle er kjent for å levere solid kvalitet til en hyggelig pris. For en tid tilbake gjorde TV2 hjelper deg en barberhøvel test og Mühle ble kåret til den beste.

Vi har brukt denne selv i noen år og er fortsatt strålende fornøyd. Den glir lekende lett over ansiktet og er enkel å rense. R89 består av tre deler.

Vi fant tilsammen over 500 positive anmeldelser som understreker at R89 er en barberhøvel menn digger.

Materialet er forkrommet messing som både ser og føles bra ut. Bare pass på at du ikke får mye vann og såpe på hendene. Da blir det fort litt som å holde en sleip fisk.

God pris og pålitelig kvalitet for nybegynnere.

I samme slengen må vi nevne bladbanken fra Mühle. En «sparegris» for brukte barberblader. Med plass til rundt 200 barberblader holder den cirka 2 års forbruk før du må ta turen til metallgjenvinning.  

Her er forresten en god deal på et barberhøvel sett som inneholder R89 høvelen.

Feather AS-D2 –Beste barberhøvel for menn

Lengde på skaft: 8,75 cm
Vekt: 90 g

Du har kanskje hørt uttrykket «buy it for life». Vel, Feather AS-D2 er laget i Japan for livslang bruk. Det er som å barbere seg med et samurai-sverd. Og hvor kult er det ikke å kunne overrekke et «samurai sverd» til neste generasjon?  

Vi undersøkte denne ekstra godt da prisen er ganske heftig. Samlet fant vi 731 kundeanmeldelser fra 7 nettbutikker. Det var nesten utelukkende høye stjerner og halleluja stemning. Flere nevnte at man må bruke litt mer vinkel en andre typer men det finner du fort ut av.

Konge på sensitiv hud
Kammen (hodet) er konstruert på en måte som gir en skarp vinkel på bladet uten å bli for aggressiv. Spesielt godt egnet hvis du har sensitiv hud som blir lett irritert.

Blader fra Feather er mest naturlig å bruke. De er veldig skarpe men as-d2 er designet for å være snill. Selv med middels teknikk er det vanskelig å kutte seg. Ikke rart den er elsket av både nybegynnere og erfarne.

Legg merke til mønsteret på skaftet. Denne sitter godt i hånden uansett hvor såpete du er.

Klassisk barberhøvel
Designet er enkelt, velbalansert og tidløst. Feather bruker rustfritt stål av høy kvalitet. Vi undersøkte dette nærmere og fant ut at de produserer høvlene med stål som heter stainless 316L. Denne typen brukes blant annet i dyre klokker og kirurgiske intrumenter.

Ja, det er en dyr kostnad i starten, men du får et lekkert verktøy som holder leeeeeenge.

Selv med det skarpeste bladet og den beste såpen kan du være uheldig å kutte deg. En blodstillerstift er en effektiv måte å stanse blødning fra kutt.

Merkur Razor Progress – Regulerbar og fleksibel

Lengde på skaft: 8,8 cm
Vekt: 90 g

For mange holder det å teste ulike barberblader for å finne ut hvor «aggressiv» barbering man liker.

Men hvis du vil ha enda mer kontroll er denne høvelen for deg.

Progress gir deg muligheten til å finjustere hvor hissig bladet skal kutte. Produsert i solid stål med litt tyngde på seg gjør at man trenger mindre trykk når man barberer.

Du har 5 nivåer å jobbe med. Det er ikke vinkelen på bladet som endrer seg men avstanden mellom bladet og kammen. Større avstand gir tettere barbering. Hvis du har grov og tett skjeggvekst er en høyere innstilling best.

Det justerbare systemet og byggekvaliteten gjør Progress til en favoritt hos mange våtbarberere.

Pass på at trekanten på kammen matcher hakket på topplokket.

Hvordan kammen på Merkur Progress justerbar barberhøvel skal festes

Så gjennstår det bare å finne din «sweetspot».

Fordeler ved å bruke en tradisjonell barberhøvel

Er en sånn gammeldags barberhøvel virkelig bedre? Absolutt. La oss ramse opp noen fordeler:

Miljøvennlig barberhøvel
Hva gjør man med brukte barberblader? De kan for eksempel leveres hos en miljøstasjon for metallgjenvinning. Tradisjonelle barberblader er lett å resirkulere.

Flerbladsystem er ikke særlig miljøvennlige. Mye plastikk, vanskelig å resirkulere.

Du sparer penger
Drittlei å punge ut for overpriset barberblad? Det skjønner vi. 129 kroner for en 4-pakk Gillette Fusion høres latterlig ut når du kan få en 5-pack tradisjonelle blader for 25 kroner.

Og prisen for en solid tradisjonell høvel henter du inn i løpet av et halvår (om ikke tidligere). Etter det sparer du penger hver gang du barberer deg. Bra for både miljø og lommeboken.

Classy
De er stilfulle og elegante redskaper som gir baderommet litt klasse.  Et skikkelig barbersett med kost og stativ i tillegg er en rå gave forresten. Tenkte vi bare måtte nevne det tipset hvis du tenker at dette er en bursdagsgave.

Mindre lugging og irritasjon
Gigantiske markedsføringsbudsjett har over lang tid forsøkt å få oss til å tro at flerblads høvler gir den beste og mest behagelige barberingen. Dette er ikke sant. En de-høvel kutter hårene rett av og gir en deilig barberingsopplevelse. Du får færre inngrodde hår, mindre irritert hud og kviser.

Bygget for å vare
Det er ikke bare klokker som arves mellom far og sønn. En solid tradisjonell barberhøvel kan gå videre i generasjoner i motsetning til vibrerende plastikk.

Hvordan bruke en tradisjonell barberhøvel

Du må ikke lære barbering helt på nytt for å kunne bruke en tradisjonell barberhøvel. Du trenger bare å justere noen få ting.

Et flerbladsystem har som regel et bevegelig hode du må presse mot huden. Dette skal du ikke gjøre med en de-høvel. Det er litt uvant i starten spesielt fordi hodet er låst. Dette går fort over og mange foretrekker faktisk at barberhodet er låst når de først har blitt vant til det.

Test forskjellige vinkler til du kjenner at høvelen tar godt. Rundt 30-40 graders vinkel pleier å gjøre susen slik YouTube videoen lengre ned viser.  

Det er viktig at du er lett på hånden og ikke presser mot huden. Da kan man fort kutte og irritere huden. La vekten på barberhøvelen gjøre jobben. Noen liker å holde høvelen litt som en blyant.

Ikke skru barberhodet for hardt på skaftet. Da slites gjengene unødvendig ut.

Føles barberingen elendig har du mest sannsynlig plassert kammen feil vei. Kammen er den nedre delen av hodet.

Korte stryk med bittelitt trykk er best. Dra litt i huden hvis du har rynker, arr eller linjer for en tettere barbering. Du kan også strekke ut huden med tungen eller fylle munnen med luft. Da blir det enklere å ta vanskelige hårstubber.

Skyll barberhøvelen jevnlig ettersom krem og hår hoper seg opp.

Våtbarbering gir best resultat når du fjerner ansiktshår trinnvis. Prøver du å fjerne alt på en gang er det oppskriften på irritasjon og kutt. Bruk god tid, ikke stress.

 • Føste runde er som regel godt nok i det daglige.
 • Andre runde hvis du ønsker enda tettere barbering eller skal på date. Denne gangen kan du gå mot hårene for ekstra tett barbering.
 • Tredje runde = «baby smooth».

Avslutt barberingen med å sprute kaldt vann i ansiktet. Dette lukker porene i huden. Skyll, rist og tørk høvelen når du er ferdig.

Det er digg å være nybarbert, men du er ikke helt ferdig. Den glattbarberte huden mangler naturlige oljer og er sårbar mot irritasjon og tørr hud. Derfor er det smart å bruke aftershave og fuktighetskrem som dreper bakterier og gjennopprette fuktighetsbalansen.

Forskjellige typer

Lukket kam
De fleste klassiske barberhøvler har lukket kam. Det vil si at kun en liten del av det dobbeltsidige barberbladet er eksponert. Derfor kalles høvelen også for en sikkerhetshøvel (safety razor) for den er designet for å være mer tilgivelig enn en barberkniv. Vi anbefaler denne typen til de fleste uansett skjeggvekst. Prøv deg frem med ulike barberblader til du finner en vinnende kombinasjon.

Åpen kam
Dette hodet er designet slik at vinkelen på barberbladet er annerledes og mer eksponert. Denne varianten er ganske aggressiv og passer for erfarne folk med tett og grov skjeggvekst. Kombinerer du denne typen med dobbel edge razor blades fra Feather bør du ha peiling.

Slant
Mer bue på hodet. Litt hissigere barbering enn lukket kam. Økt sjanse for å kutte seg i starten men etter en stund, når teknikken sitter, bruker man mindre press og risikoen for kutt går ned.

Justerbar kam
Her kan du justere avstanden mellom bladet og kammen. Som vi har sagt tidligere, når bladet er mer eksponert er det mer «hissig» og kutter nærmere huden. Etter hvert som du mestrer barberingen, kan du eventuelt justere skarpere for en enda tettere barbering (hvis huden går med på det).

Lengde på skaft
Hva som er best for deg er vanskelig å si. Det kommer litt an på preferanse. Noen liker lengre skaft man kan gripe med hele hånden (that’s what she said), andre liker å holde et kort skaft litt som en blyant og støtte opp med lillefingeren.

Tradisjonelle barberblader

Vær klar over at dobbelt barberblad har mye å si for hvordan barberingen oppleves. Du må gjerne teste forskjellige frem til du finner din favoritt. Hold på kortsiden når du håndterer bladet, der er det ikke skarpt.

Alle klassiske barberblad passer til tradisjonelle barberhøvler.

Varighet
Når du kjenner at bladet lugger, eller du må høvle over samme område flere ganger, er det på tide å bytte. Litt avhengig av tekstur på hårene og tetthet men de fleste bladene vil gi deg 4-10 gode barberinger.

Egenskaper
Blader fra forskjellige bedrifter har ulike karakterer. De varierer i skarphet, tykkelse, belegg, type stål osv. Her er noen av våre favoritter.

Feather

Passer for: tett skjeggvekst og hud som tåler litt.

Feather barberblader er en av de skarpeste bladene på markedet. Er du en nybegynner bør du kanskje vente litt med denne. Når du mestrer dette bladet vil du bli sjokkert over hvor effektive de er. De er litt dyrere enn andre blader.

Noen kombinasjoner kan bli litt mye. Feather blad med høyeste innstilling på Merkur Progress kan fort bli for aggressivt for huden. Merker du at huden blir irritert, test et annet merke (eller innstilling hvis høvelen er regulerbar).  

De skarpeste bladene er ikke nødvendigvis det beste for ditt ansikt. Igjen, prøv deg frem.

Astra Superior Platinum

Passer for: Normal skjeggvekst.

Astra barberblad er Ikke like skarpe som Feather, men de holder teten. En god allrounder mange sverger til. Prisen er hyggelig.

Derby Extra

Passer for: Mild til normal skjeggvekst og sensitiv hud.

Disse er ekstra skånsomme mot huden. Produsert i Tyrkia siden 1997. Gode blader som varer lenge. Lav pris, høy kvalitet.

Hadde en pakke liggende

Kilder og ressurser

 • reddit.com/r/wicked_edge
 • barbershop.no
 • youtube:
  • executive shaving
  • nick shabazz
  • razoremporium
 • gents.no
 • made4men.no