Logo

Grunnleggende hudpleie for menn

Karl Ø
Sist oppdatert:
Hudpleie for menn

Hudpleie har i mange år vært et område for kvinner. Riktignok har det ramlet inn en eller annen mann som har snust nysgjerrig rundt i kvinnens del av badeskapet. Men, det er først i de aller siste årene det har begynt å bli mer stuerent for menn å bry seg om utseendet sitt, i form av mer enn bare klær og sko.

Verdenskjente menn har nok vært med på å påvirke denne endringen, som fotballspilleren Beckham, Bond-stjernen Daniel Craig og kjekkas skuespiller Mark Wahlberg, for å nevne noen. Det er også liten tvil om at den yngre generasjonen går foran med gode eksempler. De napper øyebryn, trimmer skjegget og smører seg med kremer for å holde utseende ryddig og velstelt. Kanskje fordi de er mindre opptatt av oppleste og vedtatte normer mellom hva som er feminint og hva som er maskulint, de vil bare se bra ut.

Kjennetegn på ulike hudtyper

Dropp kremsmuglingen bak ryggen til fruen. Invester heller i skikkelige hudpleieprodukter for menn. Kvinner og menn har nemlig forskjellig hud og dermed også forskjellig behov. Å bruke produkter som ikke passer til hudtypen din gjør ingen nytte, snarere tvert imot. Så før vi begynner å snakke om produkter og hva som kan være kjekt å ha i skapet, skal vi ta en rask kikk på ulike hudtyper.

Generelt har menn tykkere hud enn kvinner. Mannehuden har høyere produksjon av talg, den er grovere og ofte fetere.

  • Tørr hud vil si at huden flasser og den føles både stram, ujevn og ru.
  • Fet hud har store porer, huden er gjerne blank og ofte full av urenheter.
  • Hud som mangler fuktighet er gjerne tørr i det øverste laget og fet under. Huden skjemmes ofte av urenheter og flass.
  • Kombinert hud er som navnet tilsier litt av hvert. Da har man gjerne fet hud i det vi kaller ansiktets t-sone, nemlig panne, nese og hake, og så har man noen tørre felter.

Hudpleie for menn – dette trenger du

Nå som du har fått litt kunnskap om ulike hudtyper, kan vi fortsette prosessen med å lære deg opp i grunnleggende hudpleie for menn. De aller fleste menn har en deodorant stående i skapet, i tillegg har de gjerne en høvel eller en maskin til barbering og eventuelt barberskum. Men, det finnes mange flere produkter du kan bruke.

Ansiktsskrubb for menn

Ja, du leste riktig. Ansiktspleie er mer enn bare litt vann og krem. For å få vist frem den barske og flotte fyren som er deg, må du, akkurat som kvinnene, ty til litt hardere virkemidler en gang imellom. Ansiktsskrubb for menn kan brukes en gang i uken, maks to. Det fjerner de døde hudcellene og resultatet er en myk og glødene hud.

Tips

ansiktsskrubb

Baxter of California Facial Scrub

Fjern døde hudceller og forfrisker med valnøtt mel og alovera. Brukes 1-2 ganger i uken. Skyll grundig av med varmt vann. Og ikke glem ansiktskrem etterpå.

Ansiktsrens for menn

Ikke bruk vanlig såpe i ansiktet. Det kan tørke ut huden din. Med vanlig såpe mener vi den såpen du vasker kroppen med i dusjen eller såpen stående ved vasken. Håndsåpe og dusjsåpe er for sterkt for ansiktet, selv for den barske mannehuden. Bruk ansiktsrens beregnet for menn og rens ansiktet med det hver kveld. Du kan rense ansiktet når som helst i løpet av dagen, dersom du føler behov for det, men kveldsvasken er mest effektivt. Da fjerner du smuss og bakterier som har hopet seg opp i løpet av dagen. Ellers kan urenhetene irritere porene og lage problemer.

Tips

jack black ansiktsrens

Jack Black facial cleaner

Denne liker vi godt. En såpe spesialtilpasset for ansiktet. Laget med økologiske ingredienser som renser godt uten å tørke ut huden.

Ansiktskrem for menn

Huden din trenger tilførsel av fukt og fett for å holde seg myk og sunn. Når du fjerner døde hudceller og annet smuss med rens eller skrubb er det viktig å smøre seg med ansiktskrem etterpå for å unngå at huden blir for tørr.

Du får mer nytte ut av ansiktskremen etter skrubb og rens. Da trekker fuktighet bedre inn.

velstelt.no


En god fuktighetskrem for menn vil beskytte huden mot forurensing og sol. Bruk den etter hver vask og rens og du vil oppdage at rynker og grov hud blir mindre synlig.

Rett hudpleie til din hudtype

Nå har tiden kommet til å kombinere det du har lært i de to avsnittene ovenfor. Vi skal med andre ord gi deg en liten innføring i hvilke produkter kan bruke. Har du tørr hud bør du bruke en fet krem. Med denne hudtypen holder det med skrubb eller peeling en gang i uken.

Er huden grov men samtidig oljete, er det mest sannsynlig mangel på fuktighet. Da er det vannbasert fuktighetskrem som gjelder. Har du fet hud er det også her viktig at du bruker fuktighetskrem som ikke inneholder olje, ellers blir huden enda fetere og blankere. Her kan du gjerne skrubbe to ganger i uken.

Er du plaget av kombinasjonshud, får man ofte råd om å bruke forskjellige rens og krem produkter til de tørre og fete partiene. Det er helt greit, men det kan potensielt komplisere pleierutinene. Start med å skrubbe de fete områdene oftere og se etter hudpleieprodukter for menn som er beregnet for alle hudtyper.

Andre produkter som kan være kjekt å ha:

  • Velg en god deodorant som holder deg frisk og tørr hele dagen. Velger du en som er nøytral slipper du at den konkurrerer med lukten fra parfymen. Alternativt, hvis du ikke bruker parfyme, er du fri til å velge en deodorant med deilig duft.
  • Håndkrem for menn er et godt alternativ, spesielt om vinteren. Da slipper du rue og tørre hender. De finnes i uparfymerte varianter. Smør deg gjerne om kvelden, så produktet kan virke over natten.
  • For å redusere rynker, poser under øynene og mørke ringer, kan du vurdere øyekrem. Husk at du bare skal bruke en ørliten mengde og vær forsiktig når du klapper kremen inn.
  • Det finnes en mengde ulike barberingsprodukter, men det kan være lurt å ha en aftershave stående i skapet. Denne lukker porene og kjøler ned huden etter den røffe behandlingen den får når du barberer deg.

Uansett hvilke produkter du velger å bruke, er det viktig å ikke overdrive. Når du for eksempel skal smøre på ansiktskrem, trenger du omtrent en mengde på størrelse med en ert for å dekke hele ansiktet. Da varer produktene du kjøper inn i lang tid.

riktig mengde ansiktskrem

Synes du det blir mye i starten, begynner du med en rens og fuktighetskrem. Da kommer du et godt stykke på vei. Ansiktsskrubb kan du føye til etter hvert som du føler deg klar til å utvide hudpleierutinene dine.