Mann i vinterjakke går tur i skogen

Beste Vinterjakke til Herre & Menn i 2023

Inneholder annonselenker

Trenger du en vinterjakke anbefaling?

«Winter is coming» og vi har plukket ut 8 freshe vinterjakker som holder kulden unna. I tillegg har vi valgt klesmerker som tar bærekraft på alvor. Noen har kommet lengre enn andre men felles er at de tar ansvarlig produksjon seriøst.

Det mest bærekraftige du kan gjøre er å bruke plagget så lenge som mulig. Derfor anbefaler vi å investere i kvalitet som varer.

Beste Vinterjakke til Herrer

grå vinterjakke for menn

Swims Vinterjakke Parka

Norske Swims gjør en flott jobb med å balansere komfort, stil og funksjon. Men, det var ingen informasjon om bærekraft på hjemmesiden til Swims. Da måtte vi ta kontakt.

Vi spurte blant annet hvor dunet kommer fra for det er dessverre mye dyremishandling i bransjen. Greit å vite at du ikke går rundt med fjær som ble levende plukket.

Swims bruker RDS (responsible down standard) sertifiserte fabrikker i Bangladesh, resirkulerbare og økovennlige materialer når de kan og ellers jobber de seriøst med å bedre sin egen bærekraftighet.

Vårt valg
En lang vinterjakke som holder godt på varmen er et must. Swims er vann- og vindtett, stilren og stappet med resirkulert dun. Perfekt for en frysepinne. Vi liker spesielt godt parkas modellene for de holder rumpa varm. Ekstra digg når du sitter og venter på bussen.

sjekk utvalg hos miinto

RevolutionRace – Igloo Jacket

Det unge merket begynte i en garasje med et par frilufts entusiaster i 2014. Siden den gang har reisen rett og slett vært imponerende. I dag er de godt etablert i over 30 land og merket blir stadig mer og mer populært.

Det som er ekstra kult, er at de involverer kunden i produktutvikling. Og med snart en halv million tilbakemeldinger i nettbutikken sitter de på mye data som kan brukes til å forbedre produktene.

Når det gjelder ESG (Environmental, Social and Governance) finner vi noen positive signaler. Informasjon om bærekraft, utslipp og forsyningskjeden er enkelt å finne på nettsiden. Der fant vi ut at de blant annet bruker Higg FEM Index  som er et verktøy for å evaluere fabrikkenes miljøprestasjon årlig.

Vi skal være ærlige å si at vi vet ikke om en jakke fra dette merket vil vare over flere sesonger. De andre merkene i listen har vi mer erfaring med. Prisen er uansett hyggelig, med mange gode tilbakemeldinger.

Vårt valg

Igloo Jacket er den varmeste jakken i sortimentet. Myk dun isolasjon, ser bra ut og prisen er langt unna en kanadisk gås. Denne funker både i byen og nedover skibakken.

sjekk utvalg hos REvolutionrace

UBR Jakke

Norske UBR har laget funksjonelle og stilrene ytterplagg siden 2009. Du kan gå i pysjbukser og fortsatt se klar ut til jobbmøtet i en av disse jakkene.

Okay, kanskje ikke helt. Poenget er at jakkene er kule og sofistikerte.

Din neste favorittjakke
Du kan kjøpe en så bærekraftig og miljøvennlig jakke du bare vil. Men hva er poenget om du er gira på en ny jakke neste år?

Målet til UBR er å lage den perfekte jakken. Dette får de til med tidløst design, høy kvalitet og funksjonalitet. I tillegg hører de nøye på feedback fra kundene.

«Dette gjør at plagget ender opp med mange bruksdager» sa daglig leder i UBR.

Utviklet i Norge med RDS-godkjent dun og leverandører som er øko-tex eller bluesign sertifisert. De jobber også med en dedikert side for å vise vise hva de gjør bra og hva som skal forbedres.

Vår favoritt
Ikke få sjokk nå. UBR er dyre greier. Men, dette er plagg du vil elske å bruke i mange år fremover.

Regulator Parkas for herre (spesielt night olive fargen) er tøff, vanntett og urban. Laget av nylon og polyester med stretch. Mellomtykt foret med syntetisk dun (primaloft) og best mellom -20 til 5+ grader.

Kombiner med et par kule vintersko og du er klar for å takle vinteren med stil.

sjekk utvalg hos careofcarl

Patagonia

Patagonias Mission Statement er: «Bygg det beste produktet, ikke forårsak unødvendig skade og bruk virksomheten til å finne miljøvennlige løsninger».

Eventyret startet med klatreutstyr og nå lager de bærekraftig klær i toppklasse.

De er ønsker å være den mest etiske merkevaren og jobber hardt med å redusere sin miljøpåvirkning (mindre fargestoff, mer organisk bomull, resirkulert materiale osv.).

Minst 1% av salg går til forskjellige miljøårsaker hvert år.

Det som er så kult er ærligheten. De har null problem med å si at de ikke er perfekte. Og de viser hvor de gjør mest skade og hva som gjøres for å fikse problemet. 

De fokuserer sterkt på å sikre at materialene deres alltid kommer fra kvalitetsleverandører.

Mange sertifiseringer
Traceable Down Standard sporer fjærene fra gård til fabrikk. I tillegg er de sertifisert med GOTS (Global Organic Textile Standard), OCS (organic content standard) og Fair Trade. Dette sikrer at hele forsyningskjeden møter Patagonias standard.

Ser du etter miljøvennlige turklær er Patagonia absolutt å anbefale.

Vår favoritt
Det må bli Patagonia Tres 3 in 1 Parka. Den indre dunjakken er avtagbar og ytterjakken er vanntett. Du får altså en jakke som funker i høstregn, vinter og vår.

Men’s Hi-Loft Down Hoody er også dritkul hvis du er ute etter en varm dunjakke.

sjekk utvalg hos outnorth
savetheduck vinterjakke herre blå og grønn

Save The Duck

Kanskje den mest gjennomførte kombinasjonen av stilige og komfortable klær med respekt for dyr.

Plaggene er produsert uten bruk av fjær, skinn eller pels og de har fått mange utmerkelser innenfor bærekraft og dyrevelferd.

Vi liker at de har en dedikert side om bærekraft også. De er nok ikke på nivå med merket Patagonia når det kommer til bærekraft, men med utspring fra Milan, vinner de på stil i hvert fall.

Sjekk utvalg hos miinto

Fjällräven Parkas

Fjellreven skuffer aldri. De kan det med å lage høstjakker og vinterjakker som funker både i byen og til fjells.

Søsteren til en av våre skribenter fikk en Fjällräven parkas i julegave for tre år siden og er fortsatt super fornøyd.

Fjellreven inspiserer produksjonslinjen sin flere ganger i året med svenske veterinærer. De er opptatt av dyrevelferd og får toppscore på cruelty free down challenge.

I tillegg bruker de tekstil og materiale som er GOTS, Bluesign eller Øko-tex godkjent. Fjällräven er også medlem av Sustainable Apparel Coalition. En gruppe som jobber mot å redusere miljøpåvirkningen i tekstil bransjen. Med andre ord, et solid fokus på bærekraftig klesproduksjon.

Vi liker spesielt godt modellene Singi og Nuuk som takler heftige minusgrader.

Les mer / Sjekk pris

The North Face Dunjakke Herre

The North Face har holdt på i over 50 år og er kjent for solid kvalitet. Det var faktisk The North Face som startet Responsible Down Standard for å sikre at dunet kom fra gode kilder. De er også Bluesign medlem og bruker mye resirkulert materiale.

De har en seksjon på nettsiden sin dedikert til bærekraft hvis du vil lære mer.

En kul og kort vinterjakke fylt med dun er perfekt til å holde deg varm mens du venter på lysere tider.

Les mer / Sjekk pris

Haglöfs – Siljan Parka

Haglöfs er også langt fremme når det gjelder bærekraft og etisk produksjon. De jobber hardt for å lage slitesterke ytterplagg som varer så lenge som mulig.

De har en lang liste med samarbeidspartnere. Bluesign, Fair Wear Foundation, Swedish Chemical Group for å nevne noen.

I tillegg samarbeider de med BioInnovation Research Project for å utvikle nye bærekraftige materialer. Sjekk ut Haglöf sin side om bærekraft hvis du vil vite mer. Det er den mest omfattende siden vi har sett hittil.

Vårt valg
Vi liker Siljan Parka ekstra godt. Spesielt hvis du leter etter en vinterjakke uten dun. Store lommer foran for oppbevaring og et par ekstra ved bryst regionen for kalde hender. Virker som den er designet for folk som roter bort hansker og skjerf.

Les mer / Sjekk pris

Urban Pioneers vinterjakke

Dette norske merke startet i 2016. De er ferske i gamet og lager minimalistiske kvalitetsjakker til ålreite priser. 

Vi sendte de en e-post og spurte hva de gjør når det kommer til miljø. Fikk til svar at de bruker RDS-sertifisert dun, resirkulert polyester og bambus i flere plagg. Videre jobber de med å utvide bruken av bærekraftige materialer.

Det er godt å se at flere og flere klesmerker, både nye og veletablerte, fokuserer på dette.

De har spesielt mange kule herre parkas så vi lenker til hele utvalget.

Les mer / Sjekk pris

Hvordan vi Valgte

I denne artikkelen har vi fokusert på funksjonelle vinterjakker for menn uten å gå på bekostning av stil. De må se bra ut når du labber rundt en sentrums vinter. Altså, ikke Mount Everest expedition style.

Vi liker «medium» foret så du selv kan justere med genser. En heftig foret jakke kan fort bli klam når det bare er 3 minus grader ute. Da slipper du å bytte mellom flere jakker hele tiden.  

Egenskapene vi har fokusert på er isolasjon, holdbarhet og må tåle sludd.

En av våre skribenter kjøpte en vinterjakke til 6000 spenn og tenkte han hadde kjøpt en vinterjakke god for de neste 10 årene. Etter 5 år med helt normalt bruk begynte sømmer å løsne og stoff flasset av.

Det er kjipt å legge ned flere tusenlapper på noe som bare duger et par sesonger. Mer cash betyr ikke alltid bedre kvalitet.

Derfor har vi primært gått for merker med god «track record» men også noen nykommere.

Det som skiller denne artikkelen ut fra de standard «her er 17 kule jakker du MÅ ha i vinter» artiklene, er fokuset på bærekraft og miljø.

Alle jakkene vi har valgt har enten sertifiseringer for ansvarlig produksjon, bruker resirkulert materiale, eller generelt viser gode intensjoner om å øke fokuset på bærekraft, miljøhensyn og etikk.

Sertifiseringer å se etter

I klesbransjen finnes det sertifiseringer for mye forskjellig. Gode arbeidsforhold, dyrevelferd, bærekraft, resirkulert materiale, ingen sketchy kjemikalier osv. Her er en kort forklaring på de vi har sett på.

Bluesign
Bluesign kombinerer forbrukersikkerhet, luft- og vannutslipp, bruk av kjemikalier og menneskerettigheter under én standard. Bluesign-standarden garanterer at godkjente produkter og produksjonsprosesser ikke inneholder komponenter som er skadelige for mennesker eller miljøet.

RDS
Responsible Down Standard er en sertifisering som sikrer at dun og fjær kommer fra dyr som ikke blir utsatt for unødvendig skade. For eksempel levende fjærplukking.

RWS
Responsible Wool Standard er en standard som sikrer dyrevelferden til sau. Gjennom prosesseringsstadiene sikrer sertifisering at ull fra sertifiserte gårder blir korrekt identifisert og sporet.

GOTS – Global Organic Textile Standard
En av de mest omfattende standardene for organisk tekstil. Strenge miljøkriterier langs hele forsyningskjeden og hyppige inspeksjoner.

Better Cotton initiative
Det største bærekrafts initiativ for bomull. Programmet gir opplæring av bærekraftig jordbrukspraksis til bomullsbønder som blant annet reduserer bruken av vann og sprøytemidler.

OCS
Organic Content Standard. Verifiserer tilstedeværelsen og mengden av organisk materiale i et sluttprodukt og sporer råmaterialene fra kilde til endelige produkt.

Bærekraft og Miljø

Hvis du er spesielt interessert i dette har du kanskje sett at flere brands begynner å få dedikerte sider om miljøansvar. Her detaljerer de hva de gjør for å være så bærekraftig som mulig og hva planene og målene er fremover. Det går sakte, men det er en trend vi liker å se.

Greenwashing

Dessverre er det slik at noen klesmerker pusher hardt for å presentere et miljøansvarlig offentlig image, uten særlig substans. De gjør en minimal innsats så de kan markedsføre seg som «grønne».

De overdriver for å få business fra miljøbevisste folk. Dette kalles greenwashing.

Fast Fashion

Hvordan øke forbruket til folk. Pump ut billig produserte plagg så ofte som mulig. Gjør små endringer i stil så de fort faller ut av mote. Gjerne bruk stoff som krymper masse i vask.  

For å selge så billig som mulig trengs det billig arbeidskraft. Trikset er å finne fabrikker som gir totalt f. i arbeiderne. La dem jobbe 15 timer om dagen til en luselønn og for all del ikke la dem organisere seg så de kan forsvare sine rettigheter.

Bruk billige harmfulle kjemikalier for å sette farge på plaggene. Rester kan dumpes i en elv eller lignende. Klesplagg som ikke blir solgt må brennes. For man kan ikke bli kjent for å donere bort klær. Da er man jo ikke eksklusive lengre.

Dette høres vel ikke særlig bærekraftig ut? Fast fashion skaper en bruk og kast mentaliteten som er belastende for miljøet (og lommeboken over tid). Derfor anbefaler vi å enten kjøpe brukt eller kvalitet som varer.

Og klarer du å reparere plaggene selv får du applaus av oss. Lykke til med jakten på den perfekte vinterjakken.