Deprecated: stripos(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /www/velsteltno_523/public/wp-includes/functions.wp-styles.php on line 90
Logo

Vinterjakke herre: De 7 beste for menn i 2025

Karl Ø
Sist oppdatert:
Mann i vinterjakke går tur i skogen

Trenger du en vinterjakke anbefaling? Da er du på rett sted.

«Winter is coming» og vi har plukket ut freshe og varme vinterjakker som holder kulden unna. Fra lange parkas til dunjakker.

I tillegg har vi valgt klesmerker som tar bærekraft på alvor. Noen har kommet lengre enn andre men felles er at de tar ansvarlig produksjon seriøst.

Det mest bærekraftige du kan gjøre er å bruke plagget så lenge som mulig. Derfor anbefaler vi å investere i kvalitet som varer.

Beste Vinterjakke til Herrer

vinterparkas for menn

Swims Vinterjakke Parka

Swims lager norske vinterjakker som er både stilige og varme – helt perfekte for kalde vinterdager.

Men da vi først sjekket dem ut, la vi merke til noe: Det var lite informasjon om bærekraft og dyrevelferd på nettsiden deres. Det føltes litt skuffende.

Så vi sendte en e-post og spurte: Hva gjør dere for miljøet og dyrene? Swims svarte oss, og vi ble positivt overrasket. Her er hva vi fikk vite:

  • Dyrevennlig dun: All dun er nå resirkulert og følger Responsible Down Standard (RDS).
  • Resirkulerte materialer: De bruker resirkulert polyester så ofte som mulig i plaggene sine.
  • Strenge produksjonskrav: Alle produsentene deres må følge strenge etiske og miljømessige standarder. Det gjelder alt fra materialer til arbeidsforhold.

I tillegg har Swims et spennende samarbeid med Bloom Materials. For sko som loafers og sandaler bruker de teknologi som forvandler alger fra naturen til myke og slitesterke såler.

Kult, ikke sant?

Swims fortalte oss også at de jobber med en egen bærekraftside som kommer i 2025. Det er bra at de tar dette på alvor, selv om vi gjerne skulle hatt infoen tilgjengelig nå.

Når det kommer til jakkene: De er virkelig solide. Vanntette, vindtette, fylt med resirkulert dun og laget for norsk vinter.

Vi liker spesielt parkasene – de er perfekte for å holde rumpa varm mens du venter på bussen.

Vil du sjekke ut Swims? Du finner dem her:

Swims Norge Milrab
Vinterparkas fra Houdini

Houdini vinterparkas

La oss snakke om en vinterparkas som ikke bare holder deg varm, men også får stilpoeng på de kalde dagene.

Lett og robust, vind- og vanntett med plass nok til din favorittgenser – ja, selv den tykkeste du har.

Når kulda virkelig biter fra seg, kan du bare forsvinne inn i stormhetten og føle deg som en oppdagelsesreisende på vei mot Nordpolen. Og med ekstra lengde bak, kan du si farvel til våte bukser.

Det svenske merket går all-inn på bærekraft. Og tro meg, de har ikke bare tenkt – de har handlet.

Ta en tur innom deres «our work»-side, og du vil finne et skattekammer av artikler som dykker ned i alt fra deres designfilosofi til kampen mot mikroplast. Det var her jeg snublet over en setning som fikk meg til å tenke:

“We never blend naturals and synthetics, because then they can be neither recycled nor decomposed.” 

Aldri tenkt over det, men det gir jo mening. Og Houdini? De har tatt dette til hjertet og bruker nå 100% resirkulerte tekstiler – i hvert eneste ledd.

Imponerende.

les mer / sjekk pris

Varm boblejakke fra Mountain Equipment

Dunjakkene fra Mountain Equipment dekker de fleste behov, enten du er en ivrig skiløper, en eventyrlysten fjellvandrer, eller bare trenger en pålitelig hverdagsjakke for de kaldeste dagene. 

Modellene K7 og Vega er de aller varmeste vinterjakkene. Helt gull når vinterkulden kryper inn og temperaturene synker ned til iskalde -25 eller -30°C.

Med deres robuste, men stilfulle design er disse jakkene perfekte for både byens gater og fjellets topper.

Og når snøstormen er på vei, er det bare å trekke den romslige, varme hetten over hodet og fortsette eventyret, beskyttet mot elementene.

les mer / sjekk pris

Fjällräven Parkas

Fjellreven skuffer aldri. De kan det med å lage høstjakker og vinterjakker som funker både i byen og til fjells.

Søsteren til en av våre skribenter fikk en Fjällräven parkas i julegave for 4 år siden og er fortsatt super happy med jakken.

Fjellreven inspiserer produksjonslinjen sin flere ganger i året med svenske veterinærer. De er opptatt av dyrevelferd og får toppscore på cruelty free down challenge.

I tillegg bruker de tekstil og materiale som er GOTS, Bluesign eller Øko-tex godkjent. Fjällräven er også medlem av Sustainable Apparel Coalition. En gruppe som jobber mot å redusere miljøpåvirkningen i tekstil bransjen. Med andre ord, et solid fokus på bærekraftig klesproduksjon.

Vi liker spesielt godt modellene Singi og Nuuk som takler heftige minusgrader.

Her finner du jakker fra Fjällräven
Rab vinterjakke herre

Rab vinterjakke

Rab er kjent for å lage tøffe klær og soveposer for de mest eventyrlystne sjelene, de som finner veien til jordens ytterkanter.

Men Rab har også klær og utstyr til oss vanlige folk, spesielt har de noen skikkelige gode dunjakker

Og når det kommer til bærekraft? Rab har en samleside som virkelig setter standarden. De tar for seg alt fra produksjon til menneskerettigheter og miljøpåvirkning.

Andre merker, ta notater.

Min Rab jakke fra 2011 ser fortsatt bra ut, bortsett fra et par svimerker fra bålbrenning (en liten påminnelse om å holde øynene på flammene).

Jakken har vært min trofaste kompanjong gjennom skiturer, skogsturer og urbane ekspedisjoner. Og på de dager hvor kulden virkelig biter fra seg, fungerer den perfekt som et ekstra lag under.

Nå sikler jeg (og kanskje du også?) på en av de tykke dunjakkene fra Rab. 

les mer / sjekk pris

Stormberg vattert parkas

Stormberg vattert parkas – Rimelige og gode valg

Stormberg er kjent for gode produkter til en fornuftig pris, og vinterjakkene deres skuffer ikke. Vi har sett nærmere på to av favorittene: Trolltind og Svalbard dunjakke.

Trolltind Resirkulert Vattert Parkas

Perfekt for høst og milde vinterdager.

Den er lett vattert, vanntett (15.000 mm) og fukttransporterende, noe som gjør den ideell for variert vær.

Pluss for detaljer som:

  • Toveis glidelås
  • 4-veis stretch for bevegelse
  • Ventilasjon under armene

Jakken er laget av resirkulerte materialer og passer både til hverdags og tur. Legg til et ekstra lag på kaldere dager, så er du good to go!

Svalbard dunjakke

For skikkelig kalde dager er dette et toppvalg.

Den er en av Stormbergs varmeste dunjakker med:

  • Høy isolasjonsevne
  • Vindtett og vannavstøtende materiale
  • Smarte detaljer som:
    • Regulerbar hette
    • Enhåndsstramming i livet
    • Stormklaff for ekstra beskyttelse

Jakken veier 1400 gram (str. L) og har 350 gram dun fyll. Dunen er fra fugler som er avlivet i forbindelse med matproduksjon – et pluss for ansvarlig bruk av ressurser.

Med Trolltind får du en lett og fleksibel jakke til variert vær. Svalbard er det robuste valget for de kaldeste dagene. Begge gir mye for pengene og viser at kvalitet og bærekraft ikke trenger å koste skjorta.

Det virker som Stormberg har et bra bærekraftsengasjement også. Hvis du vil vite mer om hva de gjør og hvordan de tar ansvar, kan du sjekke ut bærekraftssiden deres.

Utforsk Stormbergs vinterkolleksjon
dunjakke vinterjakke herre

RevolutionRace vinterjakker & dunjakker

RevolutionRace er et ungt og spennende merke som startet i en garasje i 2014. Siden den gang har de vokst til å bli et populært valg i over 30 land.

Det som skiller RevolutionRace fra andre merker, er hvordan de involverer kundene i produktutviklingen. Med over en halv million tilbakemeldinger fra brukerne, forbedrer de stadig produktene sine for å møte ekte behov.

Bærekraft i fokus
RevolutionRace tar bærekraft på alvor og deler åpent informasjon om miljøarbeidet sitt. De bruker blant annet Higg FEM Index for å måle miljøprestasjonen til fabrikkene sine, noe som gjør det enkelt for deg som kunde å velge mer bevisst.

Flexpedition Down Jacket – en vinterhelt
Trenger du en jakke som holder deg varm i kulda? Flexpedition Down Jacket er den varmeste vinterjakken i RevolutionRace-kolleksjonen. Jakken kombinerer dunisolasjon i bryst og overkropp med syntetisk isolasjon i ermene og hetten. Dette gir en perfekt balanse mellom varme, slitestyrke og bevegelsesfrihet.

I tillegg er jakken full av smarte detaljer som passer for både hverdag og utendørseventyr. Og med bærekraftige materialer til en rimelig pris, er det lett å forstå hvorfor denne jakken – og merket – har blitt så populært.

Sjekk vinterkolleksjonen til RVRC her
the north face vinterjakke til menn

The North Face Dunjakke Herre

The North Face har holdt på i over 50 år og er kjent for solid kvalitet. Det var faktisk The North Face som startet Responsible Down Standard for å sikre at dunet kom fra gode kilder. De er også Bluesign medlem og bruker mye resirkulert materiale.

De har en seksjon på nettsiden sin dedikert til bærekraft hvis du vil lære mer.

En kul og kort vinterjakke fylt med dun er perfekt til å holde deg varm mens du venter på lysere tider. Sjekk ut Diablo jakken!

les mer / sjekk pris
patagonia dunjakke herre

Patagonia dunjakke herre

Patagonias Mission Statement er: «Bygg det beste produktet, unngå unødvendig skade og bruk virksomheten til å finne miljøvennlige løsninger».

Eventyret startet med klatreutstyr og nå lager de bærekraftig klær i toppklasse.

De ønsker å være den mest etiske merkevaren og jobber hardt med å redusere sin miljøpåvirkning (mindre fargestoff, mer organisk bomull, resirkulert materiale osv.).

Minst 1% av salg går til forskjellige miljøårsaker hvert år.

«Alt vi gjør påvirker planeten». Ingen er perfekte og de viser hvor de gjør mest skade og hva som gjøres for å fikse problemet

Mange sertifiseringer
Traceable Down Standard sporer fjærene fra gård til fabrikk. I tillegg er de sertifisert med GOTS (Global Organic Textile Standard), OCS (organic content standard) og Fair Trade. Dette sikrer at hele forsyningskjeden møter Patagonias standard.

Ser du etter miljøvennlige turklær er Patagonia absolutt å anbefale.

Våre favoritter
Vi har sansen for dunjakken (M’s Down). Ikke den varmeste men det er heller ikke poenget. Den er perfekt som ytterplagg om høsten, og som et ekstra lag når vinterkulda virkelig setter inn.

Hvis du vil kline til må du sjekke ut M’s Tres 3-in-1 Parka som består av en innerjakke og ytterjakke.

les mer / sjekk pris

UBR Jakke

Norske UBR (tidligere UBER) har laget funksjonelle og stilrene ytterplagg siden 2009. Du kan gå i pysjbukser og fortsatt se klar ut til jobbmøtet i en av disse jakkene.

Okay, kanskje ikke helt. Poenget er at jakkene er kule og sofistikerte.

Din neste favorittjakke?
Du kan kjøpe en så bærekraftig og miljøvennlig jakke du bare vil. Men hva er poenget om du bytter neste sesong?

Målet til UBR er å lage den perfekte jakken du vil bruke i lang tid. Dette får de til med tidløst design, høy kvalitet og funksjonalitet.

I tillegg hører de nøye på feedback fra kunder.

«Dette gjør at plagget ender opp med mange bruksdager» sa daglig leder i UBR.

Utviklet i Norge med RDS-godkjent dun og øko-tex eller bluesign sertifiserte leverandører. De jobber også med en dedikert side for å vise vise hva de gjør bra og hva som skal forbedres.

Vår favoritt
Ikke få sjokk. Uber jakke er dyre greier. Men, du får en ytterjakke du vil elske å bruke i mange år fremover.

Redox Parkas for herre (spesielt night olive fargen) er tøff, vanntett og urban. Laget av nylon og polyester med stretch. Fôret med dun og beskytter bra mellom -25 til 5+ grader.

Titan dunparkas er også et knallbra valg.

Kombiner med et par kule vintersko og du er klar for å takle vinteren med stil.

les mer / Sjekk pris

Hvordan vi valgte

I denne artikkelen har vi fokusert på funksjonelle vinterjakker for menn uten å gå på bekostning av stil. De må se bra ut når du labber rundt en sentrums vinter.

Altså, ikke Mount Everest expedition style.

Vi liker «medium» foret så du selv kan justere med genser. En heftig foret jakke kan fort bli klam når det bare er 3 minus grader ute. Da slipper du å bytte mellom flere jakker hele tiden.  

Egenskapene vi har fokusert på er isolasjon, holdbarhet og må tåle sludd.

En av våre skribenter kjøpte en vinterjakke til 6000 spenn og tenkte han hadde kjøpt en vinterjakke god for de neste 10 årene. Etter 5 år med helt normalt bruk begynte sømmer å løsne og stoff flasset av.

Det er kjipt å legge ned flere tusenlapper på noe som bare duger et par sesonger. Mer cash betyr ikke alltid bedre kvalitet.

Derfor har vi primært gått for merker med god «track record» men også noen nykommere.

Det som skiller denne artikkelen ut fra de standard «her er 17 kule jakker du MÅ ha i vinter» artiklene, er fokuset på bærekraft og miljø.

Alle jakkene vi har valgt har enten sertifiseringer for ansvarlig produksjon, bruker resirkulert materiale, eller generelt viser gode intensjoner om å øke fokuset på bærekraft, miljøhensyn og etikk.

Sertifiseringer å se etter

I klesbransjen finnes det sertifiseringer for mye forskjellig. Gode arbeidsforhold, dyrevelferd, bærekraft, resirkulert materiale, ingen sketchy kjemikalier osv. Her er en kort forklaring på de vi har sett på.

Bluesign
Bluesign kombinerer forbrukersikkerhet, luft- og vannutslipp, bruk av kjemikalier og menneskerettigheter under én standard. Bluesign-standarden garanterer at godkjente produkter og produksjonsprosesser ikke inneholder komponenter som er skadelige for mennesker eller miljøet.

RDS
Responsible Down Standard er en sertifisering som sikrer at dun og fjær kommer fra dyr som ikke blir utsatt for unødvendig skade. For eksempel levende fjærplukking.

RWS
Responsible Wool Standard er en standard som sikrer dyrevelferden til sau. Gjennom prosesseringsstadiene sikrer sertifisering at ull fra sertifiserte gårder blir korrekt identifisert og sporet.

GOTS – Global Organic Textile Standard
En av de mest omfattende standardene for organisk tekstil. Strenge miljøkriterier langs hele forsyningskjeden og hyppige inspeksjoner.

Better Cotton initiative
Det største bærekrafts initiativ for bomull. Programmet gir opplæring av bærekraftig jordbrukspraksis til bomullsbønder som blant annet reduserer bruken av vann og sprøytemidler.

OCS
Organic Content Standard. Verifiserer tilstedeværelsen og mengden av organisk materiale i et sluttprodukt og sporer råmaterialene fra kilde til endelige produkt.

Bærekraft og miljø

Hvis du er spesielt interessert i dette har du kanskje sett at flere brands begynner å få dedikerte sider om miljøansvar. Her detaljerer de hva de gjør for å være så bærekraftig som mulig og hva planene og målene er fremover. Det går sakte, men det er en trend vi liker å se.

Fast Fashion

Hvordan øke forbruket til folk. Pump ut billig produserte plagg så ofte som mulig. Gjør små endringer i stil så de fort faller ut av mote. Gjerne bruk stoff som krymper masse i vask.  

For å selge så billig som mulig trengs det billig arbeidskraft. Trikset er å finne fabrikker som gir totalt f. i arbeiderne. La dem jobbe 15 timer om dagen til en luselønn og for all del ikke la dem organisere seg så de kan forsvare sine rettigheter.

Bruk billige harmfulle kjemikalier for å sette farge på plaggene. Rester kan dumpes i en elv eller lignende. Klesplagg som ikke blir solgt må brennes. For man kan ikke bli kjent for å donere bort klær. Da er man jo ikke eksklusive lengre.

Dette høres vel ikke særlig bærekraftig ut? Fast fashion skaper en bruk og kast mentaliteten som er belastende for miljøet (og lommeboken over tid). Derfor anbefaler vi å enten kjøpe brukt eller kvalitet som varer.

Og klarer du å reparere plaggene selv får du applaus av oss. Lykke til med jakten på den perfekte vinterjakken.