Beste vinterjakke til herre & menn i 2022

Inneholder Annonser

Trenger du en vinterjakke anbefaling?

«Winter is coming» og vi har plukket ut 8 freshe vinterjakker som holder kulden unna. I tillegg har vi valgt klesmerker som tar bærekraft på alvor. Noen har kommet lengre enn andre men felles er at de tar ansvarlig produksjon seriøst.

Det mest bærekraftige du kan gjøre er å bruke plagget så lenge som mulig. Derfor anbefaler vi å investere i kvalitet som varer eller kjøpe brukt på finn.no.

Beste vinterjakke til herrer

Patagonia

Patagonias Mission Statement er: «Bygg det beste produktet, ikke forårsak unødvendig skade og bruk virksomheten til å finne miljøvennlige løsninger».

Eventyret startet med klatreutstyr og nå lager de bærekraftig klær i toppklasse.

De er ønsker å være den mest etiske merkevaren og jobber hardt med å redusere sin miljøpåvirkning (mindre fargestoff, mer organisk bomull, resirkulert materiale osv.).

Minst 1% av salg går til forskjellige miljøårsaker hvert år.

Det som er så kult er ærligheten. De har null problem med å si at de ikke er perfekte. Og de viser hvor de gjør mest skade og hva som gjøres for å fikse problemet. 

De fokuserer sterkt på å sikre at materialene deres alltid kommer fra kvalitetsleverandører.

Mange sertifiseringer
Traceable Down Standard sporer fjærene fra gård til fabrikk. I tillegg er de sertifisert med GOTS (Global Organic Textile Standard), OCS (organic content standard) og Fair Trade. Dette sikrer at hele forsyningskjeden møter Patagonias standard.

Ser du etter miljøvennlige turklær er Patagonia absolutt å anbefale.

Vår favoritt
Det må bli Patagonia Tres 3 in 1 Parka. Den indre dunjakken er avtagbar og ytterjakken er vanntett. Du får altså en jakke som funker i høstregn, vinter og vår.

Men’s Hi-Loft Down Hoody er også dritkul hvis du er ute etter en varm dunjakke.

Sjekk utvalget hos Outnorth

Ubr jakke

Norske UBR har laget funksjonelle og stilrene ytterplagg siden 2009. Du kan gå i pysjbukser og fortsatt se klar ut til jobbmøtet i en av disse jakkene.

Okay, kanskje ikke helt. Poenget er at jakkene er kule og sofistikerte.

Din neste favorittjakke
Du kan kjøpe en så bærekraftig og miljøvennlig jakke du bare vil. Men hva er poenget om du er gira på en ny jakke neste år?

Målet til UBR er å lage den perfekte jakken. Dette får de til med tidløst design, høy kvalitet og funksjonalitet. I tillegg hører de nøye på feedback fra kundene.

«Dette gjør at plagget ender opp med mange bruksdager» sa daglig leder i UBR.

De bruker RDS-godkjent dun og leverandører som er øko-tex eller bluesign sertifisert. Og de jobber med en dedikert side på hjemmesiden som vil vise hva de gjør bra og hva som skal forbedres.

Vår favoritt
Ikke få sjokk nå. UBR er dyre greier. Men, dette er plagg du vil elske å bruke i mange år fremover.

Regulator Parka (spesielt night olive fargen) er en tøff, vanntett og urban vinterjakke. Laget av nylon og polyester med stretch. Mellomtykt foret med syntetisk dun (primaloft). Deilig mellom -20 til 5+ grader.

Les mer / sjekk pris

Fjällräven

Gode gamle fjellreven. De kan det med å lage jakker som funker både i byen og til fjells.

Fjellreven inspiserer produksjonslinjen sin flere ganger i året med svenske veterinærer. De er opptatt av dyrevelferd og får toppscore på cruelty free down challenge.

I tillegg bruker de tekstil og materiale som er GOTS, Bluesign eller Øko-tex godkjent. Fjällräven er også medlem av Sustainable Apparel Coalition. En gruppe som jobber mot å redusere miljøpåvirkningen i tekstil bransjen. Med andre ord, et solid fokus på bærekraftig klesproduksjon.

Vårt valg
Vi liker spesielt godt Fjällräven Yupik Parka. Syntetsfôret med Supreme Micro Loft-fyll som takler heftige minusgrader. Pelsen er laget av faux fur (fuskepels).

Les mer / sjekk pris

savetheduck vinterjakke herre

save The Duck

Kanskje den mest gjennomførte kombinasjonen av stilige og komfortable klær med respekt for dyr.

Plaggene er produsert uten bruk av fjær, skinn eller pels og de har fått mange utmerkelser innenfor bærekraft og dyrevelferd.

Vi liker at de har en dedikert side om bærekraft også. De er nok ikke på nivå med merket Patagonia når det kommer til bærekraft, men med utspring fra Milan, vinner de på stil i hvert fall.

Les mer / Sjekk pris

The North Face – Sierra 3.0 dunjakke herre

The North Face har holdt på i over 50 år og er kjent for solid kvalitet. Det var faktisk The North Face som startet Responsible Down Standard for å sikre at dunet kom fra gode kilder. De er også Bluesign medlem og bruker mye resirkulert materiale.

De har en seksjon på nettsiden sin dedikert til bærekraft hvis du vil lære mer.

Vårt valg
Vi likte Sierra 3.0.  En kul og kort vinterjakke fylt med dun, perfekt til å holde deg varm mens du venter på lysere tider. Dun har en fantastisk evne til å holde på luft og er et naturlig isolasjonsmateriale. Dunjakker er ofte litt lettere enn syntetisk. Legg merke til at hetten er foret også. Digg.  

Les mer / sjekk pris

Haglöfs – Siljan Parka

Haglöfs er også langt fremme når det gjelder bærekraft og etisk produksjon. De jobber hardt for å lage slitesterke ytterplagg som varer så lenge som mulig.

De har en lang liste med samarbeidspartnere. Bluesign, Fair Wear Foundation, Swedish Chemical Group for å nevne noen.

I tillegg samarbeider de med BioInnovation Research Project for å utvikle nye bærekraftige materialer. Sjekk ut Haglöf sin side om bærekraft hvis du vil vite mer. Det er den mest omfattende siden vi har sett hittil.

Vårt valg
Vi liker Siljan Parka ekstra godt. Spesielt hvis du leter etter en vinterjakke uten dun. Store lommer foran for oppbevaring og et par ekstra ved bryst regionen for kalde hender. Virker som den er designet for folk som roter bort hansker og skjerf.

Les mer / sjekk pris

Urban Pioneers – Fredrik Grønn Vinterjakke

Dette norske merke startet i 2016. De er ferske i gamet og lager minimalistiske kvalitetsjakker til ålreite priser. 

Vi tok kontakt for å høre hva de gjør når det kommer til miljø. Fant da ut at de bruker RDS-sertifisert dun, resirkulert polyester og bambus i flere plagg. Videre jobber de med å utvide bruken av bærekraftige materialer.

Det er godt å se at flere og flere klesmerker, både nye og godt etablerte fokuserer på dette.

Vårt valg
Vinterjakken Fredrik i army grønn har en fin fasong og litt ekstra lengde bak noe vi liker. Jakken er lett fôret. Bra for milde vinterdager og sammen med en varm ullgenser er du rustet for minusgradene.

Les mer / sjekk pris

Swims vinterjakke – Zermatt Parka

Norske Swims gjør en flott jobb med å balansere komfort, stil og funksjon. Men, det var ingen informasjon om bærekraft på hjemmesiden til Swims. Da måtte vi ta kontakt.

Vi spurte blant annet hvor dunet kommer fra for det er dessverre mye dyremishandling i bransjen. Greit å vite at man ikke går rundt med fjær som ble levende plukket.

Swims bruker RDS (responsible down standard) sertifiserte fabrikker i Bangladesh, resirkulerbare og økovennlige materialer når de kan og ellers jobber de seriøst med å bedre sin egen bærekraftighet.

Vårt valg
Vi falt for Zermatt Parka. En lang vinterjakke med god beskyttelse. Vanntett og stilren, stappa med fjær og dun, perfekt for en frysepinne. Det som er ekstra digg med parkas er at de holder rompa varm. Ingen liker å fryse på stumpen når man venter på bussen.

Les mer / sjekk pris

8848 Altitude – Heat Grip Coat

På hjemmesiden til det svenske merket står det at de bruker bluesign og øko-tex 100 materialer i mange av produktene sine samt RWS ull og RDS. De er også medlem av Kemikaliegruppen for å holde seg oppdatert på farlige stoffer.  

Vårt valg
Vi valgte jakken Heat Grip Coat. En vindtett og vanntett vinterfrakk med fin fasong i 100% stretch polyester for maksimal bevegelighet.

Les mer / sjekk pris

Hvordan vi valgte

I denne artikkelen har vi fokusert på funksjonelle vinterjakker for menn uten å gå på bekostning av stil. De må se bra ut når du labber rundt en sentrums vinter. Altså, ikke Mount Everest expedition style.

Vi liker «medium» foret så du selv kan justere med genser. En heftig foret jakke kan fort bli klam når det bare er 3 minus grader ute. Da slipper du å bytte mellom flere jakker hele tiden.  

Egenskapene vi har fokusert på er ålreit varme, må tåle sludd og vare leeeenge. En av våre skribenter kjøpte en vinterjakke til 6000 spenn med forventning at han hadde kjøpt en vinterjakke god for de neste 10 årene. Etter 5 år med normalt bruk begynte sømmer å løsne og tekstil flasset av. Så mer cash betyr ikke alltid bedre kvalitet.

Vi har primært gått for merker med god «track record», kjent for kvalitet. I tillegg har vi plukket ut noen «up and coming» merker. Verste som finnes er å legge ned flere tusenlapper på noe som bare duger et par sesonger.

Det som skiller denne artikkelen ut fra de fleste «her er 17 kule jakker du MÅ ha i vinter» artiklene, er fokuset på bærekraft og miljø.

Alle jakkene vi har valgt har enten sertifiseringer for ansvarlig produksjon, bruker resirkulert materiale, eller generelt viser gode intensjoner om å øke fokuset på bærekraft, miljøhensyn og etikk.

Sertifiseringer å se etter

I klesbransjen finnes det sertifiseringer for mye forskjellig. Gode arbeidsforhold, dyrevelferd, bærekraft, resirkulert materiale, ingen sketchy kjemikalier osv. Her er en kort forklaring på de vi har sett på.

Bluesign
Bluesign kombinerer forbrukersikkerhet, luft- og vannutslipp, bruk av kjemikalier og menneskerettigheter under én standard. Bluesign-standarden garanterer at godkjente produkter og produksjonsprosesser ikke inneholder komponenter som er skadelige for mennesker eller miljøet.

RDS
Responsible Down Standard er en sertifisering som sikrer at dun og fjær kommer fra dyr som ikke blir utsatt for unødvendig skade. For eksempel levende fjærplukking.

RWS
Responsible Wool Standard er en standard som sikrer dyrevelferden til sau. Gjennom prosesseringsstadiene sikrer sertifisering at ull fra sertifiserte gårder blir korrekt identifisert og sporet.

GOTS – Global Organic Textile Standard
En av de mest omfattende standardene for organisk tekstil. Strenge miljøkriterier langs hele forsyningskjeden og hyppige inspeksjoner.

Better Cotton initiative
Det største bærekrafts initiativ for bomull. Programmet gir opplæring av bærekraftig jordbrukspraksis til bomullsbønder som blant annet reduserer bruken av vann og sprøytemidler.

OCS
Organic Content Standard. Verifiserer tilstedeværelsen og mengden av organisk materiale i et sluttprodukt og sporer råmaterialene fra kilde til endelige produkt.

Bærekraft og miljø

Hvis du er spesielt interessert i dette har du kanskje sett at flere brands begynner å få dedikerte sider om miljøansvar. Her detaljerer de hva de gjør for å være så bærekraftig som mulig og hva planene og målene er fremover. Det går sakte, men det er en trend vi liker å se.

Greenwashing
Dessverre er det slik at noen klesmerker pusher hardt for å presentere et miljøansvarlig offentlig image, uten særlig substans. De gjør en minimal innsats så de kan markedsføre seg som «grønne».

De overdriver for å få business fra miljøbevisste folk. Dette kalles greenwashing.

Fast Fashion
Hvordan øke forbruket til folk. Pump ut billig produserte plagg så ofte som mulig. Gjør små endringer i stil så de fort faller ut av mote. Gjerne bruk stoff som krymper masse i vask.  

For å selge så billig som mulig trengs det billig arbeidskraft. Trikset er å finne fabrikker som gir totalt f. i arbeiderne. La dem jobbe 15 timer om dagen til en luselønn og for all del ikke la dem organisere seg så de kan forsvare sine rettigheter.

Bruk billige harmfulle kjemikalier for å sette farge på plaggene. Rester kan dumpes i en elv eller lignende. Klesplagg som ikke blir solgt må brennes. For man kan ikke bli kjent for å donere bort klær. Da er man jo ikke eksklusive lengre.

Dette høres vel ikke særlig bærekraftig ut? Fast fashion skaper en bruk og kast mentaliteten som er belastende for miljøet (og lommeboken). Derfor anbefaler vi å enten kjøpe brukt eller kvalitet som varer. Og hvis du klarer å reparere plaggene også får du applaus av oss.

Lykke til med jakten på den perfekte vinterjakken.