Logo
Inneholder annonselenker

Hvordan trimme skjegg effektivt

Karl Ø
Sist oppdatert:

Skjegg er mannens sminke.

Bruk det til å fremheve eller tone ned ansiktstrekk. Gro skjegget, trim, ha i noen dråper skjeggolje og plutselig har du et velstelt skjegg.

Høres enkelt ut, men før du setter igang er det greit å ha en plan. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan man trimmer skjegget hjemme.

Hvordan trimme skjegg

Anbefalt verktøy:

  • Skjeggtrimmer med justerbar lengde (eventuelt hårtrimmer).
  • Kam og børste
  • Saks

Best i test

Skjeggtrimmer fra Remington modell MB4045

Remington MB4046 Skjeggtrimmer

En fleksibel trimmer som kan justeres opp til 32mm. Lang batteritid og selvslipende blader til en hyggelig pris.

Gå til nettbutikk

1 – Gre skjegget

Gre skjegget

Start med å gre skjegget så alle hårene legger seg i riktig retning. Løs opp eventuelle floker.

Sørg for at skjegget er tørt hvis du nettopp har dusjet. Skjegg har rettere hår når det er fuktig og ser derfor lengre ut. Da er det fort gjort å trimme bort for mye.

2 – Trim ned til en jevn lengde

De fleste skjeggtrimmere har en eller flere hårkammer og mulighet til å justere lengde. Start med en av de lengste innstillingene så unngår du å ta for mye. Gå først mot hårene etterfulgt av side til side bevegelse for å jevne ut mest mulig.

Hvis skjegget ditt er lengre enn maks lengdeinnstilling på trimmeren (og du ønsker å beholde lengden på skjegget), kan du bytte til saks og kam. Løft hårene med kammen og klipp.

Hvis saks er for tidskrevende kan du fortsatt bruke trimmer, bare pass på å ikke gå for langt inn. Tenk at du så vidt skraper skjegget.

3 – Trim barten

Her kan man enten bruke trimmeren med eller uten hårkam. Alternativt kan du bruke saks. Gre hårene ned og trim leppekanten slik at ingen hår ligger over leppen. Rydd rundt munnviken også.

Relatert innhold: 5 skjeggpleie produkter for et velstelt skjegg

5 – Klipp langs skinnskjegget

Gre hårene ved skinnskjegget og kjeven bakover mot øret og klipp hårene som ligger over den naturlige linjen. Reverser og trim hårene som går over linjen langs skinnet. Dette gir mer definerte rammer og forsterker inntrykket av et velstelt skjegg.

Rund av hjørnet nederst ved kjeven så formen ikke blir for firkantet.

6 – Barber halsen

En barbert hals gjør skjegget mer definert men det kan være litt vanskelig å vite hvor man skal begynne.

Helt enkelt dreier det seg om å finne en linje rundt skjegget. Alle skjeggstubbene under linjen fjernes. En god tommelfingerregel er legge to fingre over adamseplet. Tenk at du skal følge en linje som starter på toppen av fingrene og går i en bue opp til øreflippene.

7 – Siste finish

Nå gjenstår det bare å ta de siste utstikkerne som ikke vil følge med resten av skjegget. Oversiden av skinnet pleier også å ha noen enslige hårstrå. Bruk skjeggolje til å tilføre hud og hår litt fuktighet så blir skjegget enklere å forme.

Ansiktsform

Når du skal trimme skjegget er det et par ting å tenke på i forhold til ansiktsform.

  • Trim sidene litt mer enn resten av skjegget for å unngå at ansiktet blir for rundt.
  • Smale ansikt kan beholde mer på sidene. Da ser fjeset større og mer maskulint ut.
  • Skjegg er ypperlig til å skjule en eventuell dobbelthake. Bare pass på at du ikke barberer for høyt under skjegget.
  • Runde fjes kan spisses med skjegg. Holde sidene korte og la hakepartiet gro.

Et godt tips er å søke litt rundt på nettet etter bilder for å få noen ideer. Se etter lignende ansiktstrekk og skjeggtype som du selv har. Google bildesøk er ypperlig til dette. Søk for eksempel på “beard styles”.

Alternativ, ta en tur til en barberer. De jobber med alle mulige ansiktsformer og kan garantert hjelpe deg med å finne en passende stil.

Hvor ofte bør man trimme skjegget?

Skjeggvekst varierer fra person til person, men som regel holder det å trimme en gang i måneden. Halsen og barten bør du nok rydde i litt oftere.

Du finner fort ut hvor ofte du trenger å trimme når du først har bestemt deg for en lengde.

Gjør minst mulig med skjegget når du er i sparemodus, ellers tar det bare lengre tid å nå målet. Men, dette betyr ikke at du trenger å se ut som en villmann i mellomtiden.

Fjern skjeggstubbene rundt halsen regelmessig og trim de lengste hårene som ikke vil legge seg med resten av skjegget . Da ser skjegget velstelt ut samtidig som du gror ut skjegget.